Territoret shqiptare ishin deri vonë, për shkak të vështirësive ekonomike dhe trazirave politike për shumë shekuj zona të emigracionit klasik.
Emigrantët sot janë të lidhur me atdheun e tyre në mënyra shumë të ndryshme. Kjo gradualisht shkon nga ndërgjegjësimi etnik shekullor deri në përdorimin dhe transmetimin aktiv të gjuhës, kulturës dhe traditave shqiptare.

Emigrantët shqiptarë ekzistojnë në Greqi, Itali, Dalmatia  dhe Turqi. Për më tepër, në shekullin XIX shqiptarët lanë atdheun e tyre të pushtuar nga osmanët për arsye ekonomike dhe politike dhe u vendosën në Rumani, Bullgari, Itali, Sh.B.A dhe Austro-Hungari.

Kjo ka ardhur si rezultat i presionit qe u ushtrua mbi popullsinë shqipëtare për të lënë vendin nga sundimtaret e rinj si rezultat i Luftës së parë Ballkanike 1912 dhe nga Serbia dhe Greqia. Shumë persona   nga Shqipëria , mijëra kosovarë dhe çamë emigruan midis luftërave botërore, për në Turqi, në SH.B.A dhe në pjesën perendimore të Evropës.


Në Kosovë, shqiptarët vazhduan të shtypen nga autoritetet jugosllave. Dhjetëra mijëra shqiptarë emigruan në Turqi deri në mesin e viteve gjashtëdhjetë. Në vitet '70 shqiptarët nga Kosova u përfshinë në mënyrë disproporcionale në shpërnguljen e punëtorëve emigrantë jugosllavë në Republikën Federale të Gjermanisë, Zvicrës dhe Austrisë. Në të njëjtën kohë, migracioni brenda Jugosllavisë gjithashtu u rrit. Kosovarët dhe shqiptarët nga Maqedonia u vendosën në qendrat industriale sllovene dhe kroate dhe në Beogradin e Madh deri në vitet '80.

Nga viti 1989 deri në 2004, rreth një milion njerëz u larguan nga Republika e Shqipërisë, e cila përfaqësonte rreth një të tretën e popullsisë aktuale të Shqipërisë. Eksodi masiv në Itali ose Greqi arriti kulmin me më shumë se 440,000 shqiptarë në Greqi (deri në vitin 2001, rreth 60% e të gjithë emigrantëve). Pas Italisë, midis viteve 1990 dhe fillimit të vitit 2006, rreth 350,000 shqiptarë emigruan.

Komunitete më të mëdha të diasporës shqiptare ekzistojnë gjithashtu në Gjermani dhe veçanërisht këtu në NRW. Me ftesë të grupit të iniciativave IDEAL, migrantë dhe promovues të interesuar nga Shqipëria, Essen, Bochum, Wuppertal dhe Mettmann u takuan në 12.07.2011 në Extrablatt në Kennedyplatz në Essen dhe themeluan "Shoqërinë Integruese Gjermano-Shqiptare e.V."

 

files/IDEAL-Webseiten-Inhalts-Bilder/Gruendungsversammlung_2011_1a.jpg   files/IDEAL-Webseiten-Inhalts-Bilder/Gruendungsversammlung_2011-2a.jpg   files/IDEAL-Webseiten-Inhalts-Bilder/Gruendungsversammlung_2011_3a.jpg